Hormoonstelsel

Wat zijn hormonen eigenlijk en wat doen ze?

Hormonen zijn ‘boodschappers’ in uw lichaam. Het zijn stoffen die allerlei belangrijke lichaamsprocessen regelen. De hormoonklieren krijgen opdracht om het hormoon te produceren als dit nodig is (het lichaam streeft altijd naar balans) en hebben een stimulerende invloed op bepaalde organen.

Een voorbeeld:

Uw alvleesklier produceert insuline. Insuline is nodig om glucose (bloedsuiker) uit uw bloed te halen. Door de hypofsye (klier in uw hoofd) wordt gemeten hoe hoog het glucosegehalte is in het bloed. Als dit te hoog is, gaat er een seintje naar de alvleesklier om insuline aan te maken. De insuline zorgt ervoor dat het glucosegehalte weer gaat dalen. Mocht dit te laag worden, dan gaat er weer een seintje terug naar de hypofyse en wordt insuline stopgezet en wordt er glucose vrijgemaakt uit de lever of de spieren. Is het dringend nodig, dan voelt u de behoefte om iets (zoets) te eten. Dit gaat de hele dag zo door (natuurlijk is het wat ingewikkelder dan hierboven beschreven staat).

Hormonale disbalans kan de oorzaak zijn van lichamelijke, maar ook geestelijke klachten. Dit is niet altijd te meten met een bloedtest. Hormonale disbalansen zijn goed te herkennen aan de hand van het klachtenpatroon.

Voeding en zo Aalten focust op de symptomen en kijkt wat er nodig is om deze disbalans op te heffen.

Klachten hoeven helemaal niet van hormonale aard te zijn. Het kan bv. ook zijn dat u al heel lang probeert gewicht te verliezen. Maar wat u ook doet, uw buikje verdwijnt niet. Als u dan weet dat cortisol (stresshormoon) zorgt voor vetopslag op de buik en u heeft ook veel stress/spanning, is het ook niet zo gek dat dat buikje maar niet verdwijnt. En stress kunt u breed zien: stress door werk/privé-situaties/ziektes enz., maar ook een voedselintolerantie is stress voor uw lichaam. Of teveel of verkeerd sporten. Dat kan ook stress-vol zijn voor uw lichaam. Dit zorgt allemaal voor meer aanmaak van cortisol!

De adviezen die Voeding en zo Aalten geeft, zijn gebaseerd op de hormoonfactor-aanpak van ir. Ralph Moorman. Tijdens zijn studie tot levensmiddelentechnoloog leerde hij dat voeding gemaakt in de fabriek, niets met het voeden van je lichaam te maken heeft. Lees dit artikel maar eens http://www.dehormoonfactor.nl/supermarkt-voeding.

Hij heeft zich daarna verdiept in wat echte voeding is en ontwikkelde de Hormoonfactor. Voeding en zo Aalten werkt dus niet met crashdieten, pillen, poeders en drankjes!

Cursus ‘Voeding en zo’

De cursus ‘Voeding en zo’ laat u bewust worden van bovenstaande principes en leert u eigen keuzes te maken. Wat heeft u nodig?

Voeding

U tankt toch ook geen diesel in een benzine auto? Voed uzelf met voeding die uw lichaam nodig heeft en zo min mogelijk belast!

Stressbeperking

Iedereen is weleens uit balans. Dat hoort bij het leven. Het wordt pas stress als u voor uw gevoel geen keuzemogelijkheid meer heeft.

Beweging / training

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen! U kent het gezegde vast wel ‘rust roest’. En dat is ook zo. Als u niet beweegt, komt u letterlijk en figuurlijk vast te zitten.