Stressbeperking

Balans

Druk, druk, druk. Iedereen is druk. Het lijkt ook wel alsof het zo hoort. Het is bijna een misdaad als iemand zou zeggen dat hij of zij het eigenlijk wel lekker rustig aan kan doen, dat iemand voldoende ontspanning kan vinden. Zelfs als u gepensioneerd bent, mag u niet te veel ‘niksen’.

Maar wat is stress eigenlijk?

Iedereen is weleens uit balans. Dat hoort bij het leven. Het wordt pas stress als u voor uw gevoel geen keuzemogelijkheid meer hebt. Situaties die u overkomen en die uitzichtloos lijken. Situaties waar u voor uw gevoel geen invloed op hebt.

Stress is te verdelen in twee vormen: objectieve en subjectieve druk.

Objectieve druk

Alledaagse stress, slepende omstandigheden als scheiding, mantelzorg, schulden enz., ingrijpende levensgebeurtenissen als ziekte, huwelijk en opgelopen trauma’s als sterfgevallen) vallen onder de noemer van objectieve druk.

Hoe is objectieve druk te verminderen?

  • Keuzes maken
  • ‘Nee’ leren zeggen
  • Delegeren

Maar vaak is dit niet genoeg of lukt dit niet helemaal. Er zit nog een laag onder. En dan komt u uit op subjectieve druk.

Subjectieve druk

Subjectieve druk bestaat uit belemmerende gedachten en overtuigingen. Beperkende gedachten saboteren uw keuzes en staan een beter leven in de weg. Niets heeft een betekenis, behalve de betekenis die u er zelf aan geeft.

Als u stress helemaal terugbrengt naar de kern, bestaat hij uit angst. Waarom kunt u geen ‘nee’ zeggen bijvoorbeeld?

Yoga

Het is ook mogelijk om yogalessen te volgen bij Yoga en zo Aalten. Dit kan helpen om meer ontspanning te vinden en stress te verminderen. Dit doen we door houdingen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen (verschillende vormen van yoga bereiken dit op een andere manier), maar ook door te leren in het hier en nu te zijn, uw gedachten even stil te leggen, te accepteren wat er is en een beetje lief te zijn voor uzelf. Klik hier voor meer informatie over yoga.

Cursus ‘Voeding en zo’

De cursus ‘Voeding en zo’ laat u bewust worden van bovenstaande principes en leert u eigen keuzes te maken. Wat heeft u nodig?

Voeding

U bent toch geen vuilnisbak? Voed uzelf met voeding die uw lichaam nodig heeft en zo min mogelijk belast!

Stressbeperking

Iedereen is weleens uit balans. Dat hoort bij het leven. Het wordt pas stress als u voor uw gevoel geen keuzemogelijkheid meer heeft.

Beweging / training

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen! U kent het gezegde vast wel ‘rust roest’. En dat is ook zo. Als u niet beweegt, komt u letterlijk en figuurlijk vast te zitten.